Тромбоза на вените на краката

Тромбоза на вените на краката

В следващите редове ще се опитаме да дадем повече информация и яснота за това: Какво е това заболяване? Как прогресира? и На какво да обръщаме внимание с цел превенция?

Тромбозата на вената на крака е кръвен съсирек или тромб, който запушва вена. Заболяването възниква, когато кръвните съсиреци блокират кръвоносните съдове. Има 2 основни типа тромбоза: Венозна тромбоза е, когато кръвен съсирек блокира вена.

Вените носят кръв от тялото обратно в сърцето. Артериална тромбоза е, когато кръвният съсирек блокира артерия. Това може да бъде фатално, например ако мигрира в посока на белите дробове (белодробна емболия). За да избегнете това, тук ще научите как да предотвратите тромбоза на вените на краката.

Какво е венозна тромбоза на краката?

Означава образуване на съсиреци в кръвоносните съдове и често се проявява в долните крайници. Симптомите могат да се появят в бедрото или долната част на крака, в задната част на коляното или в прасеца. Медицината прави разлика между повърхностна венозна тромбоза (тромбофлебит) и много по-опасната дълбока венозна тромбоза (ДВТ).

Важно е да знаем, че тромбозата на вените на краката често се развива без симптоми. Тялото не винаги успява да разгради съсирека и това може да доведе до опасна белодробна емболия.

Какво причинява тромбоза?

Тромбоза се случва, когато нещо увреди вътрешната обвивка на кръвоносния съд (ендотел) или забави кръвния поток. И в двата случая клетките в кръвта започват да се слепват, когато не трябва.

Обикновено много клетки в кръвта съжителстват в хармония и се събират, когато е необходимо за определена работа. Например, ако имате рана, тромбоцитите и протеините се свързват заедно на мястото на нараняване, за да служат като запушалка. Този многоетапен процес (хемостаза) образува необходим съсирек, който предпазва от загуба на твърде много кръв.

Съсирекът се разтваря, когато раната заздравее. Това е като спешна среща на работа, когато всички се скупчват на едно бюро. Когато проблемът е решен, всеки си тръгва и тръгва по своя път. Но различни медицински състояния, лекарства и други фактори могат да накарат компонентите на кръвта да се групират заедно, когато не е необходимо, или да не успеят да се разтворят, когато трябва.

В резултат на това кръвен съсирек (тромб) може да се образува от бучки от компоненти на кръвосъсирването и потенциално да стане по-голям. Може също така да се откъсне и да пътува през кръвния поток, докато не заседне в по-малък кръвоносен съд (ембол).

Как се развива тромбозата на крака и защо се образува съсирек?

Коагулацията (съсирването) на кръвта е защитен механизъм на тялото, който предпазва от кървене и в случай на външни наранявания кръвта се съсирва и затваря раната. Ако кръвта се съсирва в ненаранени съдове на краката се образува съсирек, който пречи на кръвния поток.

В случай на нараняване на вените, например в резултат на операция или злополука, склонността към коагулация се засилва като естествена защитна реакция на организма. Кръвоносните съдове, които вече са били засегнати от тромбоза на вените на краката, също са податливи на нов кръвен съсирек, като това се увеличава рискът от възпаления и тумори. Някои фактори са:

• Хронична венозна недостатъчност, разширени вени и пушене. Нарушеното кръвообращение може да повлияе на скоростта на кръвния поток.

• При липсата на движение на прикован към леглото пациент кръвта във вените тече бавно и следователно склонността към коагулация се увеличава.

• Сърдечна недостатъчност, инфаркт на миокарда, изразена дехидратация, наднормено тегло или бременност.

• Работа, която изисква дълги периоди на седене или изправяне, дълги полети или пътувания с кола и със свити крака.

• Лекарствата, например диклофенак и ибупрофен, както и други фактори могат да повлияят на състава на кръвта.

• С повишен риск от развитие на венозна тромбоза на краката са хора, които имат повишаване на хормоните – противозачатъчни, хормонални препарати за симптоми на менопауза, бременност, някои лекарства като диуретици и стероиди.

• Сериозни наранявания, фрактури, рак, тежко възпаление, наследствено нарушение на кръвосъсирването. В допълнение, рискът от развитие на венозна тромбоза на краката се увеличава с възрастта.

Какви са признаците на венозна тромбоза на краката?

Симптомите на тромбозата зависят от размера на съсирека, местоположението му (къде се образува или засяда) и усложненията, които причинява. По-вероятно е да възникнат запушвания в области с много малки кръвоносни съдове, особено белите дробове, мозъка и по-надолу в краката и ръцете. Кръвният съсирек води до задръстване на кръвта и това може да доведе до подуване на засегнатия крайник, често придружено от чувство на напрежение.

В зависимост от местоположението, вида и размера на тромбозата възникват различни симптоми. В случай на тромбоза в дълбоките вени на краката, страдащите често изпитват тъпа, подобна на мускулна болка. Подуване на долната част или целия крак, повишаване на температурата в подутия крак, болка, особено по време на тренировка.

Може ли да се предотврати венозната тромбоза на краката?

Тромбозата може да бъде краткотрайна при навременно лечение. Въпреки това, състоянията, които го причиняват, могат да бъдат хронични или през целия живот. Например, нарушенията на кръвосъсирването, с които сте родени, могат да изложат на риск от тромбоза през целия живот.

Като превенция срещу тромбозата е добре да избягвате да седите с кръстосани крака, да увеличите физическата активност и приема на вода. Ефективни превантивни мерки също са и медикаментозни или физически, като носенето на компресивни чорапи.

Какво трябва да направите при венозна тромбоза на краката?

Целта на лечението е да се разтвори кръвният съсирек и често се състои от комбинирана терапия на лекарства и физически мерки, като компресивни изделия или упражнения, след като лекуващият лекар събере нужната информация: Медицинската история на пациента и текущото състояние, като дали пациентът е пушач, бил ли е на легло или на далечно пътуване.

Дали има анамнеза за съдово заболяване, има ли предишни или съпътстващи заболявания. Диагнозата се поставя с помощта на различни методи, като ЯМР или ултразвук.

Медикаментозна терапия – терапия отвътре

В случай на остра венозна тромбоза на краката, пациентът получава антикоагулант (разредител на кръвта, например хепарин). Това гарантира, че кръвният съсирек няма да стане по-голям и намалява риска от усложнение на белодробната емболия, защото тялото започва да разгражда съсиреците.

В зависимост от вида на тромбозата, това може да отнеме няколко седмици до месеци. През това време рискът от развитие на друг кръвен съсирек е особено висок. Следователно разредителите на кръвта трябва да продължат да се приемат под формата на таблетки.

Физикална терапия с компресия – външна терапия

Компресионните чорапи са по-стегнати от обикновените чорапи, които носите. Градуираните компресионни чорапи са най-стегнати около глезена и натискът намалява, когато чорапите се издигнат нагоре по крака. Те нежно притискат краката за да помогнат на кръвта да тече обратно към сърцето.

Те помагат за предотвратяване на подуване на краката и помагат да избегнете здравословни проблеми като кръвни съсиреци, разширени вени, паяжини и дълбока венозна тромбоза (ДВТ) Медицинските компресивни чорапи упражняват външен натиск върху тъканите, мускулите и вените. Подпомагат връщането на кръвта към сърцето.

В началото на лечението на тромбоза компресивният чорап помага за намаляване на дискомфорта и подуването. Ранната терапия с компресивни изделия може също да намали честотата и тежестта на посттромботичния синдром (ПТС), което е усложнение в резултат на венозна тромбоза. В дългосрочен план чорапите могат да помогнат за предотвратяване на болестни кожни промени при венозни пациенти и развитието на язва на крака.

Но компресионните чорапи не са само за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и намаляване на отока. Някои спортисти, включително бегачи, баскетболисти и триатлонисти, ги ползват особено активно. Те ги носят, за да помогнат при възстановяването от упражнения и така мускулите им няма да бъдат толкова болезнени или схванати толкова много.

Предимства на компресионните чорапи

Компресионните чорапи могат да помогнат на тялото по много начини, когато ги носите правилно. Основната им цел е да подобрят кръвообращението, което поддържа кръвта, богата на кислород, да тече в тялото. Компресионните чорапи могат също:

  • Помагат за предотвратяване и намаляване на болката и дискомфорта в краката
  • Намаляват подуването на краката, стъпалата и глезените
  • Намаляват напрежението на мускулите, когато се тренира, което помага възстановяването
  • Предпазват от образуване на кръвни съсиреци, когато седите или стоите за дълги периоди
  • Намаляват замаяността, когато се изправите
  • Поддържат вените за предотвратяване или лечение на паякообразни и разширени вени

В ortopedia.bg предлагаме 3 категории на медицински компресични чорапи

  • Първа степен: Това е категорията, която е с цел превенция, фамилна предразположеност и след леки интервенции
  • Втора степен: Това е категорията при налични проблеми с вените или отоци по краката с различен произход
  • Трета степен: Това е категорията при много сериозни проблеми по краката

Съществуват още две подкатегории, които съдържат продукти за пътуване, спорт и при диабетно стъпало.

Имайте предвид, че независимо от ежедневните занимания, когато човек има предразположения за заболяване на кръвоносната система по краката, винаги е добре да се вземат не просто чорапи, а медицински изделия. Като всяко едно заболяване, пренебрегването на лекарската препоръка и чакане на проблемът да се оправи от самосебе си, често води до сериозни усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *