Що е то остеопороза? Видове превенция?

Що е то остеопороза? Видове превенция?

Остеопорозата (загуба на костна плътност) е метаболитно заболяване на скелета, при което костите губят своята здравина и започват да стават порести. Следствие на този процес, костите стават податливи на фрактури, особено в областта на ръцете, таза и гръбначния стълб.

Какво е остеопорозата?

Счита се, че костите са твърди, плътни образувания, които почти не се променят. Интересно е, че в едно физически здраво тяло има непрекъснат баланс от разрушаване и изграждане на костна тъкан. Въпреки това, ако количеството на разрушената костна тъкан е повече от това на навоизградената, то значи има загуба на костно вещество. Именно с това се характеризира началния етап на остеопорозата. Нашите кости губят здравината си и стават по-податливи на фрактури.

Увредените гръбначни прешлени се сриват. Това води до постоянни изменения като типичното т.н. „изгърбване“. Особена форма на закръглен гръб, която се дължи на загубата на костна маса. Тежката болка в гръбнака или гръдната кост е опасна индикация за патологична загуба на костна плътност. Обикновено това е знак, че едно или повече гръбначни тела имат фрактури.

Остеопорозата е лечима

Остеопорозата е по-често срещано заболяване при жените- особено след периода на менопауза, а също и при хора, които са били лекувани с кортизонови медикаменти в продължение на години. Изчислено е, че заболяването коства на публичните здравни системи в различните държави по повече от няколко милиарда на всяка. Световната здравна организация класифицира остеопорозата в световен мащаб като едно от десетте най-значителни заболявания на нашето време.

Но, колкото и съкрушително да изглеждат тези факти, трябва да отбележим, че остеопорозата подлежи на лечение. Има, например, шини за гръб, които заздравяват гръбначния стълб и могат да бъдат лесно интегрирани в ежедневния живот. Благодарение на тези шини, ортези и продукти като цяло се подсигурява възстановяване на част от качеството на живота на хората с остеопороза.

Клетките непрекъснато се трудят

Костите ни изглеждат като солидна, плътна субстанция, която почти не търпи изменения след края на фазата на растеж на индивида. Това обаче е измамно разбиране. В реалността, костната структура непрекъснато се изгражда и руши вътре, в телата ни. Костните клетки се трудят неуморно като заменят износената костна тъкан с нова такава. Хормоните, витамините и други елементи на нашите тела контролират тази програма за обновление.

Важно е да се уточни, че процесът на изграждане на костите е по-силен от този на разрушаване докато достигнем средно около 30 годишна възраст. След този етап, започваме да губим малка част, година след година. При представителите на женския пол, половите хормони след менопаузата намаляват значително, което за съжаление, ускорява процеса на разрушаване на костите. Именно затова и остеопорозата е по-характерна за женския пол.

Съществуват различни сигнали, чрез които може да се направи ранно диагностициране. Един индикатор е загубата на височина с напредване на възрастта. Понякога е възможно да има счупване на костите без да има явна причина за това. Въпреки, че това може да изглежда трудно за възприемане, то има пациенти, които чупят ребрата дори при кашляне. Освен това дори малки сътресения са в състояние да причинят фрактури на таза или китките.

Както вече споменехме, друг показател за заболяването от остеопороза е т.н. „гърбица“ (извит гръб). При наличието на продължителна болка в областта на гърба и кръста, то може да се счита, че са налице сериозни индикации за появата на остеопороза. Следователно е силно препоръчително възможно по-скоро да се потърси консултация с доктор, за да се изяснят причините за болките.

Рискови фактори и причини

Първична остеопороза: Първичната остеопороза е характерна за около 95% от заболяванията, които се характеризират със загуба на костна плътност. Тип 1 остеопорозата засяга предимно жени след периода на менопауза. Първите костни фрактури възникват след около 8 до 10 години след края на последния менструален период. Гръбначните прешлени са особено податливи на фрактури.

При остеопороза от тип 2, не се наблюдават спонтанни фрактури на костите до около 70 годишна възраст. Най-честите пациенти са жените (около 2/3 от всички болни). Освен засягането на гръбначния стълб се наблюдават и проблеми в дългите кости на ръцете и бедрата. Рисковите фактори, предизвикващи първична остеопороза са фамилна обремененост, хормонален дисбаланс, както и определен начин на живот ( малко упражнения, залежаване, ниски нива на калций и фосфор, употреба на газирани напитки и „лоши“ храни), а също и така наречените

консуматорски отрови- тютюнопушене, кафе, алкохол и ниско тегло.

Вторична отстеопороза: вторичната остеопороза се развива като резултат от определени заболявания, както и от нежелани странични ефекти при приема на редица медикаменти. Рискови фактори за началото на вторичната остеопороза са противовъзпалителни лекарства за лечение на астма или ревматизъм (такова е кортизона), високи дози на определени хормони, хронични заболявания, свързани с определени видове диети, провокирани от заболявания на панкреаса, черния дроб, бъбреците или хормонален дисбаланс, например.

Превенция на остеопорозата

Сега следват и добрите новини: съществуват мерки за превенция, на които е добре да бъде обърнато внимание, дори и от младите, за да са в състояние своевременно да предотвратят загубата на костна плътност. Ключовата дума е диета, състояща се в това, да се приемат поне по 1000 милиграма калций всеки ден.

Звучи просто, но в кои храни реално се съдържа калций ? Минералът, така важен за костната система може да бъде набавен измежду различни продукти сред които водещи са млякото и производните му и рибата. На тялото му е нужен и витамин D, за да се усвои калция в костите. Интересна особеност е, че тялото произвежда само витамина, когато е изложено на слънчева светлина, но може да бъде приеман и под формата на таблетки.

В допълнение, физическите упражнения са основен елемент. Умерената тренировка на мускулите е много положителна постигане на здрав скелет. И още един съвет: ако сте пациент с остеопороза, разкарайте всичко възможно около вас, което може да ви накара да паднете.

113.00 лв. с включен ДДС

Дорзолумбални хесингови корсети

Лумбален корсет за гръбначен стълб и кръст

83.00 лв. с включен ДДС

Дорзолумбални хесингови корсети

Стабилизиращ корсет за цял гръб и кръст

196.00 лв. с включен ДДС
260.00 лв. с включен ДДС

3 thoughts on “Що е то остеопороза? Видове превенция?

  • Служител says:

   Уважаема госпожо Лили,

   Информацията, която предоставяме е с общ информативен характер. За лечебни цели е несериозно да се ползва информация от интернет и да се мисли, че дори и да има такава, то тя се отнася за всички.

   Молим всички хора, НЕ пренебрегвайте лекарите. Лили, ако имате дадено заболяване, наясно сте с вида и имате въпроси, по-добре отидете при различен лекар от текущия и съберете експертно мнение обосновано на база състоянието Ви. Допитайте се до експерти в областта, които ще дадат препоръка според степента на заболяването. Накрая изборът отново е Ваш и ще прецените кое е най-добро във Вашият случай.

   Самолечението на каквото и да е заболяване, често води до големи усложнения.

   С пожелание за успешен ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *