Болки в гърба и кръста – причини и превенция

В следствие на забързаното ежедневие, всекидневната физическа активност или работен процес свързан с натоварване в областта на кръста и гърба, неизменно довежда до появяване на лека, умерена или силна болка в областта. Също така не е изключено тя да се появи инцидентно примерно при рязко движение на тялото докато се изправяте или обръщате.

Мускулите на гърба непрестоно са под определено напрежение. Предпоставка за поява на дискомфорт също така може да е следствие от продължително време в седнало положение, работейки пред компютъра или залежаване на дивана пред телевизора.

Задължително е да си дадете кратка почивка от работния процес или извършването на различна по вид дейност свързана с натоварването на тялото.

За да бъде максимално и ефективно възстановяването е желателно да подпомогнете засегнатата зона чрез специален ортопедичен колан. Така ще осигурите нужната опора на мускулния апарат.

Най-срещаните причини за появяване на болки в гърба са следните:

 • Претоварване на мускулите – в следствие на седеж продължително време или извършване на тежка физическа дейност.
 • Дискова херния
 • Остеохондроза или шипове
 • Остеопороза
 • Възпалителни процеси
 • Лека и умерена болка в лумбалната област
 • Ишиас
 • При активни спортисти
 • Спондилостези
 • След оперативни интервенции

Превантивни начини за облекчаване на болки в гърба

Чрез различни проучвания е установено, че голям процент от хората са се оплаквали поне веднъж от появила се болка в лумбалната и гръбната област. Като най-засегната възрастова граница е между 20 и 40 години. Това е така, защото това е периода на активна трудоспособност и непрекъснати движения. Следователно следствие на това, тази част е най-засегната, тъй като тя поема основна тежест докато ходим, седим или извършваме разнообразния действия и движения.

Друга предпоставка за това е, защото масово възрастните хора, но и все по-често деца във ранна възраст имат неправилна стойка, което допълнително засилва тежестта в областта. Това обаче по никакъв начин не е предпоставка да спрете да се движете, напротив движенията са много важни за човешкото тяло.

3 thoughts on “Болки в гърба и кръста – причини и превенция

 1. иван соланов says:

  Миналата година пих келтикан Форте 3 м и никакъв ефект. Тази година пробвах с уримил 6 м и също никакъв ефект а болките започнаха и в другия крак -проблема ми е дискова херния от 15 г и се движа доста трудно -както изглежда нещата отиват към залежаване на 77 г съм моля ви дайте съвет ?

 2. Таня Дапкова says:

  От три години имам непрекъснати болки в гърба и кръста. работя като ЗАТС в училище и по 9 – 10 часа съм на компютъра. Използвала съм най – различни медикаменти, но нищо не помага. Трудно ми е и движенето защото имам и подменена тазобедрена става и остоохондроза на шийни прешлен. Дайте ми съвет как да си помогна при тези ежедневни, ежечасни и ежеминутни болки.

  • vladislava says:

   Уважаема госпожо Дапкова,

   Бихме Ви посъветвали да се обърнете към лекуващ лекар за да Ви насочи към специалист. Нужно е да се направят изследвания и да се констатира какъв е проблемът.

   Няма как дистанционно да Ви дадем универсален отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *