Болки в глезена – причини и превенция

По своята структура глезенът е става тип панта, като движението му се извършва в две посоки. Съответно това са нагоре и надолу. Благодарение на него се свързват долните краища с ходилото. Това неизменно довежда, че от неговата здравина зависи начина по който се движим и стъпваме на краката си.

За съжаление глезена е лесно податлив на наранявания и поява на различна по сила болка. Като за неразположението в областта влияят и редица фактори. Най-често срещаните травми са в следствие на усукване на ходилото, силен удар или от ежедневно натоварване и недостатъчно време за почивка на ставата. Всеки един фактор води след себе си поява на лека, умерена или силна болежка. Като тя се развива в зависимост от това дали при усещане на първите симптоми е предприето адекватно действие за нейното отстраняване.

При допускане на завишаване на болката, това може да доведе след себе си значително нарушаване на движение на глезена.Като степента може да варира до невъзможност за стъпване на наранената зона, което означава и до ограничаване на нормалното й движение. Не са малко и случаите следствие леко усукване на крака или стъпване на криво се получават отоци, последваща промяна на цвета (посиняване) и нестабилност.

При поява на какъвто и да било дисбланс в областта е необходимо да се вземат адекватни и бързи мерки за справяне със ситуацията. Съответно и да се снабдите с продукт, който да спомогне за бързото възстановяване на глезенната става.
Едно заслужено спомагателно средство е ортопедичната наглезенка.

С нейната помощ се постига стабилизиращ ефект, което от своя страна спомага и за по-бързият възстановителен процес. Може да разичитате на нея при всякакви травматични болки от усукване, нараняване или изкълчване. Също така тя е сигурен помощник за справяне с възпалителните процеси в сухожилията, както и за бързото и ефикасно спадане на появилия се оток и възвръщане на естественият цвят в зоната.

Въпреки малките си размери, ортопедичната наглезенка подсигурява достатъчно стабилност и поддръжка на засегнатия участък, като подпомага на ходилото да заеме правилна стойка по време на движение. Различните модели имат една основна задача и тя е да засилят процеса на възстановяване. В зависимост от нараняването може да определите от кой модел точно имате нужда.

Всеки един от тях се характеризира с еластичност и идеалното напасване на всеки крак. Тя прилепва плътно към наранената зона, като не позволява нейното свличане по време на употреба. В същото време материята е и дишаща, което е от особено значение в горещите, летни дни. Благодарение на нея обвитата част не се запарва и запотява, защото влагата се отвежда отвътре навън.

При по-сериозни наранявания може да се спрете на модел с включен допълнителен силиконов или лентов стабилизатор. Тяхната основна задача е да поддържат цялата глезенна става. Те предпазват от евентуално нови разтежения на връзките и ограничават движенията на ходилото. Това не означава, че обездвижват крака, спокойно ще може да извършвате обичайните си дейности, но ще бъдете защитени от поява на усложнение в следствие на предприето неправилно движение.

Ортопедичната наглезенка е много подходяща за активни спортисти, които в следствие на силното физическо натоварване напрягат значително ставата. Взети превантивни мерки значително ще намалят възможността от последващи травми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *